dissabte, 2 d’abril del 2016

PATRIMONI - Forn de calç de Collbató


El forn de calç de Collbató es troba molt a prop de l'accés a les Coves del Salnitre, a tocar de la mateixa carretera que puja al poble, però sense dubte crec que és un gran desconegut del Baix Llobregat.


Amb una allargassada planta rectangular, està format per tres descomunals forns ovoides amb les seves respectives entrades i unes escales que pugen a la terrassa superior.

Suposem que aquesta bateria de tres forns en línia respon a una producció en continu, mentre es carregava el primer forn, es coïa el segon i es descarregava el tercer. En qualsevol cas, encara avui es pot accedir a l'interior dels forns per les boques inferiors, que es troben emmarcades mitjançant tres arcs de mig punt.


L'interior, tot i tenir vegetació, a mi em sembla certament espectacular.




A diferència d'altres forns que hem visitat, aquest presenta uns ovoides perfectes excavats a la roca viva. En aquest cas, són materials carbonatats del Muschelkalk, amb calcàries i dolomies explotades just allà mateix.




Si pugem les escales que travessen la mateixa construcció, podem veure la terrassa de càrrega dels forns, i al darrere, una de les pedreres d'on s'extreia la pedra per alimentar-los, fet que li dóna un punt més a favor per recuperar també l'entorn proper i donar-li sentit a tot el procés de fabricació de la calç, i amb un marc de fons incomparable, les muntanyes de Montserrat.



I al davant, una altra pedrera, un altre punt més d'interès.




La recuperació d'aquests forns no té gaire dificultat, caldria recuperar només el sector esquerre, on hi havia la caseta dels forners, que es podria recuperar com a sala oberta per ubicar els plafons explicatius de la història dels forns i pel que fa als ovoides, potser només caldria habilitar el més proper a la caseta per poder accedir a dintre per tocar les parets excavades.


En algun punt també es conserva part del recobriment de protecció del forn.



I també la vitrificació dels gresos que es feien servir, un fenomen que ja hem vist en altres forns.



En definitiva, un indret que es troba una mica oblidat, però que té moltes possibilitats didàctiques i que val la pena visitar, per exemple, abans o després d'anar a veure les coves del Salnitre.

Visitat:    Agost 2012
Publicat: Febrer 2016



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada