dissabte, 2 d’abril del 2016

PATRIMONI - Forn de Calç Les Pedreres de Pallejà

Just abans d'arribar a "Les Pedreres" de Pallejà, per sobre de La Magina i per sota de Les Planes, podem trobar les restes d'un forn de calç una mica especial.


Quan dic que és una mica especial és perquè creiem que és un dels petits forns precursors del negoci dels ciments al Baix Llobregat per part del que ara coneixem com a Ciments Molins.

No era l'únic que tenia la família, però aquí la família Molins n'explotava la calcària de Les Pedreres de Pallejà i en produïa cal viva. Poc més hem pogut esbrinar d'aquest forn, només que funcionava amb carbó, a diferència d'altres de la zona que encara funcionaven amb llenya.

També sabem que era de tipus vertical, on s'alternaven capes de pedra amb capes de carbó, fet que li donava també la denominació de forn de producció continua, entenent que amb un sol forn, es podia completar tot el cicle, omplint-lo amb capes de pedra i carbó per dalt a mesura que les capes intermèdies es couen i es buidava el forn de calç per sota.

Hi ha un esquema d'aquest tipus de forn a l'entrada de Fàbrica de ciments de La Campinense

I quan dic que era "precursor" és perquè suposem que el producte que es produïa era encara la calç viva, és a dir, que la cocció es feia només amb la pedra calcària i el carbó. Després d'aquest forn, la família Molins construiria d'altres, passant a la producció de cals hidràulica ( cocció de calcària conjuntament amb argiles ) i també de ciments naturals amb el que ja podem anomenar com a fàbriques de ciment a Pallejà i Vallirana.
Restes del forn
Com heu vist, no és que quedi gaire d'aquest forn, de fet no queda res més que aquests murs, la gran part és a terra, però és una baula més que va completant la cadena dels inicis del ciment al Baix Llobregat.
Mostra de Calç
Visita:     Juliol 2014
Publicat: Febrer 2016



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada